Ceasuri militare

Ar putea părea ciudat, dar ceasurile și armata au o istorie comună destul de lungă.  Inițial, ceasurile își găsesc utilitatea în domeniul militar ca mijloace de navigație. Cele mai puternice marine militare, cea britanică și cea franceză, dezvoltă cronometre marine pentru determinarea longitudinii. Apoi, începând cu Războiul Crimeii (1853-1856) utilizarea ceasurilor în conflicte devine răspândită.

Principala utilizare a ceasului în război a fost pregătirea și planificare operațiunilor. Progrese tehnologice generate de revoluția industrial au permis producerea unor ceasuri de buzunar performante și mai precise. În termeni militari acest lucru însemna că pentru prima data se puteau plănui atacuri coordonate conduse de unități militare prin simpla sincronizare a ceasurilor comandanților. Această practica s-a răspândit după conflictul din Crimeea, unele armate începând chiar să pună la dispoziția ofițerilor ceasuri sau să scrie regulamente privind tipul de ceas pe care un ofițer și pe urmă un subofițer trebuie să-l dețină și să-l utilizeze. Primul Război Mondial aduce cu sine două schimbări majore: trecerea de la ceasul de buzunar, la ceasul de mână cu brățara sau curea,  și producerea la scară industrială a ceasurilor pentru nevoile unor armate de milioane de oameni.

Pentru amatorii de ceasuri militare, fie că sunt militari sau pasionați, există în prezent o gamă largă de produse, care variază de la ceasuri automatice la smartwatch-uri.

iwc-1448390701
Ceasul IWC Pilot’s Watch Double Chronograph este model automatic, cu dublu cronograf al cărui design este inspirat de altimetrul unui avion. Capacul este decorat cu emblema școlii tactice de aplicație pentru aviație a US Navy, mai bine cunoscută sub numele de Top Gun. Un asemenea ceas costă în jur de 11.000 de dolari.

suunto-core-altimeter-01Suunto Core este soluția finlandeză pentru ceasurile militare. Este un smartwatch echipat cu altimetru, barometru și compas. Are o construcție robustă, materialele folosită în realizarea lui fiind aluminiul, cristalul mineral și precum și o serie de compozite. E făcut special să reziste la temperaturi scăzute – ceea ce nu ar trebui să ne mire având în vedere țara de origine.

Timex-Expedition-Gallatin-Watch-for-dudes
Cinea a spus că ceasurile militare trebuie să fie neapărat și scumpe? Timex Expedition Gallatin Watch e un ceas robust și performant, cu mecanism quartz, care se vinde cu numai 55 de dolari.

PAG240B-2_large
Casio PAG240-1CR Pathfinder Multi-Function e un ceas ale cărui caracteristici tehnice ar umple mai mult de o pagină. Este un ceas cu mecanism quartz, care se alimentează cu energie solară. Dispune de barometru, altimetru, compas și termometru. Indică răsăritul și asfințitul și poate afișa 48 de fuse orare. În plus dispune de o construcție robustă, care-l face practic indextructibil. Nu este foarte scump, doar 250 de dolari.

image_manager__lum_model_img_XL.8821.KM
Luminox Recon Point Man 8820 este unul din ceasurile militare fabricate în Elveția. Ceasul beneficiază de un mecanism quartz de înalt precizie, un design modern. Pentru rezistență carcasa este realizată din carbonox, un derivat al fibrei de carbon care conferă robustețe ceasului. Indicatorii și markerii sunt fosforescenți pentru a permite utilizarea ceasului pe întuneric.

solar_img02
Casio G-Shock Rangeman este unul din modele de succes ale seriei G-Shock a producătorului nipon. Este un smartwatch care se adresează militarilor, alpiniștilor sau celor cărora le plac aventurile în zone izolate. Ceasul se alimentează cu energie solară sau cu energie electrică via unei conexiu wireless. Dispune de o antenă GPS și poate afișa un traseu cu puncte de reper. Poate fi sincronizat cu o serie întreagă de dispozitive mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *