Ceasuri pentru scufundări

1k-dive-watches-gear-patrol-g-shock-970x650
Majoritatea ceasurilor au limite pentru scufundări unele 30 m (aproximativ 3 atmosfere) sau 50 m (5 atm). Însă în paranteză trebuie spus că majoritatea modelelor care intră în această categoria nu recomandă scufundările, ci doar înotul recreativ și ocazional. Cu alte cuvinte nu garantează integritatea ceasului în cază că doriți să vă aventurați în adâncimi.

Există însă o categorie de ceasuri care permit scufundările, pentru că pentru asta au fost proiectate. E vorba despre ceasurile pentru scufundări care în general sunt purtate de scafandri utilitari, scasfandri de luptă, cei care practică scufundările în mod curent și pasionații. Nu trebuie neapărat să fii scafandru dacă vrei un asemenea ceas până la urmă.

Un ceas pentru scufundări are patru caracteristici fundamentale. În primul rând să reziste la o presiune de cel puțin 20 de atmosfere ceea ce înseamnă o adâncime de cel puțin 200 m. În termeni tehnici asta înseamnă o construcție solidă, realizată din materiale de înaltă calitate. Al doilea factor este reprezentat de calitatea construcției. Ceasurile de scufundări trebuie să fie robuste, așa că trebuie să fie construite folosind materiale rezistente cum ar fi: oțelul, fibra de carbon, safirul și cristalul de rocă.

În al treilea rând mecanismul trebuie să fie adaptat mediului în care ceasul funcționează. Mecanismele automate sunt preferate în construcția ceasurilor pentru scufundări din cauză că nu utilizează bateriile pentru funcționarea mecanismului și se pot întoarce ușor, prin mișcare brațului. Cum un scufundător înoată sau lucrează sub apă pentru durate relativ lungi problema întoarcerii ceasului este rezolvată.

158c01ff07d03b
În al patrulea rând un aspect importat este lizibilitate afișajelor pentru cadran. Cum principala utilitatea a ceasului pentru scufundări este informarea scufundătorului cât timp a petrecut sub apă la o anumită adâncime, calitatea afișajului cadranului departajează tipul acesta de ceas de celelalte. Așadar indicatorii, markerii și cifrele sunt foarte bine desenate. Pentru că un scafandru își desfășoară activitatea în zone cu vizibilitate scăzută, markerii și indictorii trebuie să fie fosforescenți. De multe ori un scafandru nu poate vedea decât ce e foarte aproape de casca lui sau pur și simplu trebuie bâjbâie prin apă ca să-și dea seama unde este. Brățara, de asemenea trebuie să fie rezistentă și flexibilă. Unele costume de scafandru sunt sub presiune, așa că o brățară adaptabilă și flexibilăr reprezintă cea mai practică soluție.

91jXI3HY2nL._UY679_
Casio MDV106-1A e un ceas din categorie ieftin și bun. Rezistă la adâncimi de 200 m și are un cadran analog, simplu și foarte lizibil.

158c01f7c849ae
Seiko SKX173 este un ceas pentru scufundări popular și performant. Are un mecanism automatic, iar indicatorii și markerii sunt fosforescenți. Rezistă la adâncimi de 200 m.

158c01dc92b278
Orient Ray Raven II este un ceas pentru scafandri profesioniști, marinari sau practicanți ai sporturilor nautice de înaltă performanță. Dispune de un mecanism automatic robust, iar markerii și indicatorii sunt fosforescenți. Cadranul de culoare închisă crează contrastul necesar citirii în singuranță a timpului. Limita de scufundare – 200 m.

91jXI3HY2nL._UY679_
Deep Blue Nato Diver 300 este un ceas cu limita de adâncime de 300. Carcasă din metal, valvă pentru heliu și un mecanism automatic foarte robust și precis cu 24 de rubine, produs de Seiko. Totul pentru preț destul de ieftini – în jura de 300 de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *